18 Aralık 2009 Cuma

Briç Magazin -3-



BRİÇ MAGAZİN

Orhan Uysal

Briçseverler merhaba.



Bu hafta sizlere güzel bir haber vererek başlamak istiyorum. Briç olimpik spor olarak onaylandı. Dünya Briç Federasyonu'nun (WBF) Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) nezdinde 15 yıldır sürdürdüğü uğraş 15 Haziran 1995 tarihinde sonuç verdi ve briç sporu olimpik oyun olarak kabul edildi. WBF Başkanı Jose Damiani IOC Başkanı Juan Antonio Samaranch'a yazdığı mektupta bu kararından ötürü IOC yönetimini kutladı ve duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pilotlar yüksekten uçar!



Emekli Subaylar Derneği Lokali briç oyuncularının vazgeçemeyeceği bir mekandır. Birçoklarının yalnız konken veya taş oynamalarına karşın briç oyuncularının tutkusu dört kişilik ekiplerinin tamamlanması için saatlerce beklemeye ve sohbet etmeye razıdırlar. Ekipteki en renkli oyuncu şüphesiz pilot Yusuf'tur. Daima yüksekten deklere eder. Şlem oynamak onun için her şeyin üstünde bir anlam taşır. Şlem oynayamadığı zaman eve üzgün gideceğini söyler. "Haydi bir şlem oynayalım." demeden yapamaz. Adı Şlemci Yusuf olarak ünlenmiştir. O gün, aşağıdaki elin gelmesi ile heyecanla beklediği güzel anlardan birini yaşayacağını düşünerek sevindi.


Güney oyunu 2 kör ile açmış kuzeydeki ortağı (Pilot Yusuf) 3 pikle cevap vermişti. Ortağının 4 sanzatu ile asları sorduğunda da 5 pike yükselmişti. Güneyde olan ortağı bu iki forsing karşısında kuzeyin elinde pik A ve R sının olduğunu varsayarak 6 köre yükseldi. Pilot Yusuf iki kez pikten yaptığı forseye karşın bir yanıt alamayınca pas geçti ve oyun battı!
(Kanatlarınız sağlam olamadan uçmak tehlikelidir!)
Halbuki oyunun 7 pik dekleresine hiç bir batarı yoktu. Yusuf ortağına;
-Ben sana iki kez pik forsesi ile elimdeki piklerin senin körlerinden sağlam olduğunu göstermedim mi? Niye bana elindeki pik damı ile altı pik deklere etmiyorsun diyerek çıkıştı.
Ortağı bu siteme ve bağırmaya (!) dayanamdı;
-Sen briçte iki ile açan bir elde forsing yapmanın gerekmediğini bilmiyormusun? Neden oyunun gidişini yüksekten uçarak bozuyorsun? Senin dekleren şöyle olmalıydı; 2 köre 2 pik demeliydin. Ben 3 karoyu gösterecektim. Sen yine 3 pik demeliydin. Bu durumda benim 3 sanzatu diyerek oyunun hangisine oynamanın daha iyi olduğunu sana bildirirdim. Sen 4 trefli demekle hen elindeki trefli asını gösterir ve benden alacağın 4 pik cevabınada 4 sanzatu ile ruaların durumunu öğrendikten sonra 5 sanzatu ile damların miktarını sorar ve 7 pik dekleresine bağlayarak sürtabl olan 7 pike oynardın diye (oldukça kısa) cevap verdi.
Siz bu durumda hangisine hak verirdiniz?

Oyun batırdığınızda fazla üzülmeyin, Ömer Şerif bile bakın nasıl batarı olmayan 7 pik oyununu 6 pike batırıyor.



Şiar Yalçın tarafından aktarılan bu oyunda* Ünlü sinema oyuncusu Ömer Şerif Hollandalı Slavenburg ile oynamış ve batırmış. Oysaki bu elin 7 pike batarı yoktu.
Dekleran karo ruası açılışına çakar. Pik 9 luyu oynar. Pas yapar. Pik altılısını oynar ve onluyu koyarak yere geçer. Pik asını çeker. Kör ası ile ele geçer. Pik ruasını çekerek batının damını düşürür. Trefli ası ile yere geçer, karo asını çeker. Trefli valesine empas yaparak tekrar ele döner. Trefli ruasını ya da metr trefli 10 lusunu çeker. Batı bu durumda sıkışır. Böylece güney beş pik, 3 trefli,3 karo, batının defosuna görede körden ve karodan oyunu 7 pike bien yapar. ( Sizin Ömer Şerif'ten ne farkınız var? )

Briç oyununun oyun kuralları nelerdir:

Briç oyunun kuralları görecelidir. Kesin kural: Briç kurallarının kesin olmayıp daima istisnalarının bulunduğudur. ( Ne kural be!)
a) Kağıtların dağılmasından ilk elin oynanmasına kadar geçen sürede dikkat edilmesi gereken kurallar;
-İyi bir plan yapmak,
Konuşmalar bitipte ortağınızın eli yere açıldığında yapacağınız ilk iş oyunun çokabilmesi için hangi oyun tarzını seçmeniz gerektiğine karar vermektir.
Genelde deneyimi az olan oyuncular rakiplerine karşı zayıf görünmemek için, deneyimli oyuncular kötü alışlkanlık ve önemsememek yüzünden ilk bir kaç eli çarçabuk oynarlar. Ondan sonrada arabanın tekeri çamura saplandığında düşünmenin bir yararı kalmaz. Sonuç olarak oyunu planlamadan yerde tek kağıt bile olsa oynamaya başlamayınız.
Bu günlükte bu kadar.

Size ilerdeki günlerde briç kuralları konusunda kafanızı şişirmeye devam edeceğim.
Güzel ve bol briçli günler dileğiyle.


*Cumhuriyet Gazetesi Dergi Eki 303 nolu problem.

Hiç yorum yok: