1 Ağustos 2010 Pazar

Briç Magazin -4-

Orhan Uysal

Briçseverler merhaba.

Portekiz'in Vilamoura kentinde 18 Haziran-1 Temmuz 1995 tarihlerinde düzenlenen 42. Avrupa Briç Şampiyonasına açıkta 32, bayanlarda 22, seniorlarda 18 takım katıldı. Takım kadroları şu isimlerden oluşuyordu.
Açık; Melih Özdil, Nezih Kubaç, M.Ali İnce, Hakan Göksu, Gökhan Yılmaz. Bayanlarda, İzzel Rozental, Nita Rozental, Eti Alkan, Vera Adut, Feryal Solokoğlu, Eren Özan, Merih Tokcan. Seniorlarda, Semih Ergin, Ergun Korkut, Ali Yalman ve Halit Bigat.
Milli takımımız açıkta ve bayanlarda 16. olurken, seniorlarda 13. oldu. Açok takımlarda İtalya, bayanlarda Fransa, Seniorlarda Polanya birincilikleri kazandılar.
Briç Dünyası Dergisisnin düzenlediği sonbahar gezisi 11-18 Ekim 1995 tarihlerinde Alanya Jasmin Hotel'de Hollandalı briçcilerin katılımı ile gerçekleştirilecek. Katılmak isteyenler için rezervasyon Erdal Sıdar Tel 0.216. 3389519 dan yapılabilir. ( Fax. 0.216.4185642)

İhtilalin Kurtardığı Briçci!

Çorum öğretmenlerinin gittiği Yavuz'un kahvesi briç oyununun en çok oynandığı kahve ve gençlerin ikinci evleriydi. Üniversiteyi kazanamamış olanlar burada briç oynayarak ikinci bir staj yapmakta olmanın mutluluğunu yaşarlar ve gelecek sınavlara hazırlanmada briç oyunundan yararlanırlardı! ( Giderek briçci sayısının arttığını kolaylıkla çıkarabilirsiniz.) O gün yine kahve gençlerin heyecanlı briç oyununa sahne olmaktaydı. Gecenin ileri bir saatinde ( En iyi ögrenciler geç saatlere kadar çalışırlardı.) dördüncü briç oynayanın ayrılması üzerine Halis ( briç dışında diğer kağıt oyunları çok iyi oynayan bir genç) oyuna girmek istedi.
- "Sen brici iyi bilmiyorsun, nasıl oynatalım?" sözlerine kulak asmadı ve kendisinin çok iyi oynayabileceğini kanıtlamak isteğiyle, ısrarla oyuna katıldı. Gençler çok büyük bir para koyarak Halis'i vazgeçirmeye çalışmaları da işe yaramadı.
Halis her oynadığı eli batırdı. Ortağının ağır sözleri moralini bozuyor, kahvedeki itibarının sarsılacağı düşüncesi de sıkıntılara boğuyordu. Sonunda eline şu fırsat geçtiğinde artık bütün kayıplarını çıkartacağına inanarak çok sevinmişti.






Doğuda oturan Halis oyunu 6 SA ile açmıştı. Güneyde oturan Uğur ise 7 Trefli ile çok batacağı kesin olan bir baraj yapmıştı. Halis hiç düşünmeden kontr çekincede güneyde bulunan Uğur sürkontur demiş ve herkesin hayret ve şaşkınlıkla izlediği oyun batmadığı gibi Halis'in aklını başından almıştı.

Nasıl oluyorda bu el batırılamıyordu? Halis tuvalete gitmiş ağlıyordu. Kimileride onu teselli ediyorlardı; "Üzülme abi, Uğur'un yaptığını Çorum'lu yapmaz! "
Bu sırada radyoda hiç alışık olunmayan bir anons herkesin kanını dondurdu;
" Yüce Türk Milleti silahlı kuvvetler yönetime el koymuştur................"
Artık ne Halis'in briç bilmezliği ne de oyunun eleştirisi kalmıştı. Halis kurtulmuştu!(*)
Bu oyundan çıkan ders granşilem ve şileme mutlak koz keseri olmadan sakın ola kontr çekmeyiniz.

Onör- Süronör Kuralı:

Onör üzerine elinizdeki bir onörle onun üzerine çıkmanız yani onörü elinizdeki onu geçen bir onörle ezmeniz gerekir. Bu kural her zaman geçerli midir?

R,D,5

A,V,8 10,9,6,3

7,4,2

Güney yerden oynayıp R veya D ile gelirse yalnızca bir el alabilir. Batı ilk eli ası ile alır ve 8 liyi oynar. Güneyin damı bir el yapar. Eğer güney elden 7 liyi oynarsa A,V batıda olmak şartıyla iki el yapar.

V,7

9,8,6,2 D,5,3

A,R,10,4

Güney yerden V oynar. Doğu D ile üstüne örtmediği takdirde Güney pas yaparak 4.eli kazanır.

V,10,6

A,R,9,8,7 D,5,4

3,2

Batı sanzotu dekleresine dördüncü küçük olan 8 lisini çıkar. Güney yerden 10 luyu koyar. Batının bütün elleri alabilmesi için doğunun D nı koyması gerekir.

Briçte her kuralın istisnası vardır. İşte bir örnek;

R,V

4,3,2 D,7,6,5

A,10,9,8

Batının 4 lüsünü güney vale ile örter. Doğu D nı koyarsa güney bütün elleri yapar. Eğer onör ile örtmez ise üç elden fazla yapamaz.

Güzel ve bol briçli günler dileğiyle.


(*) Necmettin Sünget'in "Aylık Briç Dergisi" inde yayınlanan Briç Panoramadaki oyunundan derlenmiştir.


Not : Babam iyi briç oynamayanları açıkca eleştirmekten çok hoşlanırdı. Bu eleştirileri bir çok kişiyi kırardı. Ölümünden sonra bile karşılaştığımız bir kişi bu eleştirilerin öyle etkisinde kalmış olacak ki "Artık öbür dünyada iyi briçcilerle oynar Orhan bey" demişti.

Hiç yorum yok: