22 Ağustos 2009 Cumartesi

Briç Magazin 2

Siyah Beyaz Gazetesindeki briç köşesindeki 2. yazısı.

BRİÇ MAGAZİN

Orhan Uysal

Briçseverler merhaba.
Evleneceğiniz kızın (veya erkeğin) yeterince zeki olup olmadığını denemek istermisiniz? (Tabiki bekar iseniz!)

Birbirini delice seven iki genç (bir kız-bir oğlan!) briç masasında (!) aşklarının ilerde bir evlilikle sonlanmasını bekliyorlardı. (Şimdiden çok bekliyeceklerini söyleyebiliriz! Ayrıca briç uğruna evinde eşini saatlerce bekletip, evliliklerinin sarsılmasına neden olanların hiç de az olmadığını söyleyebiliriz!) Briç oyununun gizemsel havasından yararlanarak birbirlerini etkilemeye çalışıyorlar, güzel bir deklere veya oyun sonunda da birbirlerine bu güzel eli senin için oynuyorum dercesine paslaşıyorlardı. Aşağıdaki dağılım gelince büyük bir fırsat yakaladığına inanan erkek bu elin çıkartılması halinde sevgilisinden büyük bir takdir geleceğine kesin olarak inanmıştı. Ne yapıp, yapacak bu olanaksız gibi görünen eli büyük bir ferasetle çıkartacaktı.


-Batı pik rua açılmış, güney her savunmaya karşı 7 kör oynamaktadır.
Güney ilk eli pik asıyla aldı. Karo valesine pas yaparak yere geçti. Kare asını çekti. Kör ruasını ve asını çekti. Karo ruasını çekince batının damını düşürdü. Elindeki iki sağ karolara yerden perdan iki piki attı. Yere bir pik çaktırdı. Tirefli ruası ile ele geçti. Körün valesini çekti durum şuydu;



Güney kör 9 luyu çekince, batı sıkıştı. Trefliyi yerse yerdeki 9 luyu sağlayacak, pik yerse eldeki 7 li metr olacaktı. Batı pik damını verdi. Güney yerdeki pikleri ile oyunu çıkardı. Muzaffer bir kumandan edası ile arkasına yaslandı ve sevgilisine baktı.

Baştan beri oyunu büyük bir dikkatle izleyen sarışın! ( harcanan pik damı gibi esmerde olabilirdi tabiki !) güzel sevgilisi ; "Şansın varmış ki karo enpası tuttu. Empasa bağlı bir granşilem dekleresinin hatasını bana yükleyecektin. Sen, sen ol bir daha granşilem dekleresini daha güvenli yap." dedi.

(Soru bir; Size göre iki sevgiliden hangisi daha zeki ve anlayışlı? Soru iki; Sizce bu evlilik gerçekleşir mi? [Bu hayat koşullarında riske giremeyenler nasıl evlenecek?] Soru üç; Evlilik yürür mü? Doğru yanıt verenler bir deste iskambil kağıdı kazanacaktır!)

Geçen hafta başladığımız kurallar konusuna devam ediyoruz;
-Sırasız kontr veya sürkontur:

Güney Batı Kuzey Doğu
3 karo - - kontr

Doğu konuşma sırası ortağında iken kontr çekmiştir. Batı sonuna kadar pas demek zorundadır. Doğunun kontr söylemek hakkı kaldırılır. Eğer ilk çıkışı batı yapacak ise dekleran belirli bir renkten çıkış yapmasını isteyebilir veya menedebilir. ( Erken öten horozu keserler!)

-Doğu konuşma sırası rakipte iken kontr demişse;

Kuzey pas derse kontru tekrar etmek zorundadır. Kuzey bir konuşma yaparsa doğu yasal bir konuşma yapabilir. Eğer ilk çıkışı batı yapacaksa dekleran belirli bir renkten çıkmasını isteyebilir.

-Yasal olmayan bir kontr çekilmiş ise;

Güney Batı Kuzey Doğu
3 trefli kontr pas kontr

Doğu yasal olmayan kontr yerine yasal bir konuşma yapabilir. Pas geçebilir. Eğer yasal bir konuşma yaparsa, örneğin 3 karo derse ortağı sonuna kadar pas geçmek zorundadır. Eğer pas derse batı yine pas demek zorundadır. Eğer batı çıkacak ise trefli renginden çıkmasını men edebilir.

Ayın problemi;



Batı pik 10 lusunu çıktığına göre güneyin her savunmaya karşı 6 kör yapması için nasıl oynardınız?

Çok sorulu bir yazı oldu ama ne yapalım!

Güzel ve bol briçli günler dileğiyle.

Hiç yorum yok: