24 Temmuz 2009 Cuma

BRİÇ MAGAZİN



Orhan UYSAL 90'lı yıllarda Ankara Siyah-Beyaz gazetesinde haftalık briç köşesi yazıları yazdı. Bu yazılardan dört tanesine ilişkin kayıtlar elimizde. İlkini aşağıda bulacaksınız.

BRİÇ MAGAZİN

Orhan Uysal

Briçseverler merhaba.

Briç kurallar oyunu mudur? ( Hangi oyunun kuralı yoktur?) Aşkın bile kuralları var!
Briç kuralları zor bir oyun mu? Herhalde. Ama şüphe yok ki büyük zorlukları yenmenin mutluluğu da büyüktür.

Öyleyse Briç oyunun kuralları nelerdir?

Hem rober hemde turnuva bricinde Londra'daki "Portland Club" ve Amerika'daki "Uluslararası Briç Yasa Komisyonunun" ortaklaşa hazırladıkları kurallar geçerlidir.

-Kartlar dağıtılırken herhangi bir kart görülürse yeniden dağıtılır.
-Arttırma safhasında, oyuncu arttırma bittikten sonra konuşmaların tekrarını isteyebilir. Bu isteme hakkı defans oyuncuları için kağıt çekildikten sonra, deklaran için kağıttlar açılınca sona erer.
-Arttırma safhasında bir kart görülmesi durumunda eğer 0nludan küçük ise arttırma sona erinceye kadar öyle bırakılır,konuşmalar bitince tekrar ele alınır.
-Bir oyuncu arttırma bitmeden çıkış yapmaya kalkışır veya onör seviyesinde bir kağıdı gösterirse ortağı bir tur için pas geçmek zorundadır.
-Pas dahil bir konuşmayı değiştirmek aynı anda olursa mümkündür. Eğer bu değişiklik daha geç,fakat sonraki oyuncu konuşmadan yapılırsa usulsüzlük sayılır. Ortağı konuşmaların sonuna kadar pas geçmek zorundadır. Ayrıca bu oyuncunun ortağı savunma yapıyorsa bu karttan açılamaz.
-Yetersiz konuşma sonraki oyuncunun dikkatini çekilmeden yapılırsa affedilir. Aksi halde bu konuşma ya pas demekle veya yeterli konuşma yapılarak (yaptırılarak) düzeltilir.
Örneğin;

Güney Batı Kuzey Doğu
3 Pik 2 kör 4 pik Pas

Bu örnekte kuzey konuşmayı ikaz etmeden sürdürmüş olduğundan affedilir. Eğer kuzey pas demiş olsaydı; 4 kör demekle veya pas demekle düzeltilmesi gerekirdiki bu durumda ortağı sonuna kadar pas demesi zorunlu olurdu.
Yasal olmayan başka bir durumda,

Güney Batı Kuzey Doğu
Pas - - Pas

İki oyuncunun da konuşma sırası varken doğu pas demekle yasal olmayan bir konuşma yapmıştır. Batı sırası geldiğinde konuşmayı durdurur ve doğu bir tur için pas demek zorundadır.

Güney Batı Kuzey Doğu
3 trefli - - Pas

Bu defa doğu konuşma sırası ortağında iken pas geçmiştir. Bu ağır bir cezayı gerektirir. Bu durumda doğu oyunun sonuna kadar pas demek zorundadır. Batı sırası geldiğinde kontr veya sürkontur hakkını kullanamaz. Dekleran belirli bir rengin çıkışını isteyebilir veya yasaklayabilir.

-Sırasız konuşmanın cezalandırılması ise;

Güney Batı Kuzey Doğu
(Dağıtan) - - 1 kör

Kimse konuşmamış iken yapılan sırasız konuşmadır. Konuşma sırası güneye geçer. Sırasız konuşmayı yapan oyuncunun ortağı olan batı oyun sonuna kadar pas geçmek zorundadır.

Kurallara önümüzdeki hafta devam edeceğim şimdilik kesiyorum. Çünkü "Magazin" yazısının briçle ilgili olsa dahi sıkıcı olmaması bir kuraldır!



Batı trefli çıkar ve güney her savunmaya karşı 5 sanzotu yapar.
-Güney alır ve üç el kör oynar. Doğu üçüncü körü almak zorundadır.
Küçük trefli dönerse; Kuzey alır ve güney ortanca bir karo (D,V) atar. Kuzeyin son körü üzerine üç renkten sıkışır. Pik veya karo yerse güney aksi renkten defos eder. Trefli yerse kuzey bir trefli bağışlar. ve elinden karo onörlerinden birini daha atar. Doğunun en iyi savunma olarak küçük bir pik dönüşünü yerden alır ve sağ trefliyi çekerek doğuya bir kez daha sıkıştırır.
Doğu küçük bir pik dönerse; Kuzey alır ve trefli onörlerinden birini oynar. Doğu Rua ile alır ve güney bir ortanca karo (D,V) atar.

Bu kez doğu için en iyi savunma trefli ile elden çıkmaktadır. Kuzey alır ve güneyden bir ortanca karo (D,V) boşaltır. Şimdi yerin son körü doğuya karşı mükerrer bir skuizi doğurur.

Hiç yorum yok: